Här får du ett recept på en lite lyxigare romsås som även blir en perfekt löjromsdipp. Den ger dig ofantligt många serveringsalternativ och för att nämna några exempel kan du ha den som löjromsdipp till chips och romsås till både stekt och rökt fisk. Den passar även som fyllning i bakad potatis och topping på en nyrostad brödskiva. Denna romsås är fantastisk god i sig och den går snabbt att göra. På bilden ser du romsås på nystekt abborre, hemlagad potatismos och gröna ärtor. Ovanpå såsen ligger lite extra löjrom och några handskalade räkor, men det räcker gott och väl med romsås.
Så enkelt gör du romsås och löjromsdipp
Måtten nedan är grovt uppskattade så smaka gärna av såsen. Du kan utesluta eller använda mindre majonnäs och du kan självklart använda lätt creme fraiche för att minska på fettet.
Detta behöver du till ca 6 dl sås:
- 3 dl creme fraiche
- 3 dl majonnäs
- 1-2 matskedar löjrom (du bestämmer)
- ca 1 tesked pressad citron eller lime
ca 1 tesked vitvinsvinäger - 1/2 grovt riven eller finhackad rödlök
- Finhackad gräslök (går utmärkt med fryst)
- Lite grovmalen svartpeppar
- Lite salt (tänk på att löjrom innehåller 4% salt)
- 1/2 dl vatten (om du vill ha tunnare sås, inte till löjromsdipp)
Blanda alla ingredienser, utom löjrommen, i en skål och vispa allt sedan försiktigt för hand. Gör du en större mängd kan du använda elvisp på låg hastighet. Om du väljer att göra en lite tunnare sås så tillsätter du vattnet medan du vispar.
När allt har blandat sig ordentligt och du är nöjd med både smak och konsistens så rör du ner löjrommen försiktigt med en slev eller handvisp. Du ska inte använda elvisp eftersom romkornen då riskerar att gå sönder.
Svårare än så är det inte att tillaga en riktigt god löjromsås eller löjromsdipp. Du kan givetvis servera den direkt, men ställ gärna in den i kylskåpet någon timme eller två innan servering så att smaken hinner sätta sig lite mer.

