Löjromstoast

Löjromstoast

Löjromstoast är en klassisk förrätt och aptitretare som slår Toast Skagen när det gäller lite lyxigare förrätter.

Det är en klassisk svensk förrätt som består av rostat eller smörstekt bröd toppat med creme fraiche och löjrom samt lite garnering för att toppa det lite extra.

Med svensk löjrom får du till det lite bättre än vad du får på många restauranger då det är långt från alla restauranger som väljer den svenskproducerade rommen på grund av det högre priset. Många av dem väljer istället att servera amerikansk rom och som vi förklarat innan är det inte vad vi kallar för löjrom.

I detta recept använder vi Vänerlöjrom.

Löjromastoast med glutenfritt bröd
Detta är en löjromstoast där brödet är glutenfritt och lite grövre

Detta är vad du behöver för att göra en riktigt god löjromstoast

Vitt rostbröd är vanligast, men vi har även testat med lite halvgrovt bröd och även glutenfritt bröd med bra resultat.

Sedan behöver du löjrom och vi rekommenderar så klart den svenska varianten.

Utöver detta behöver du:

  • Smör
  • Rödlök, fint skivad eller hackad
  • Creme fraiche (eller gräddfil för den som vill)
  • Färsk dill, hackad eller tunna toppkvisar för den som önskar)
  • Citronskivor
  • Svartpeppar (valfritt)

Salt behövs inte då löjrommen innehåller ca 4% sal och ger bra sälta till rätten.

Så enkelt och snabbt tillagar du en löjromstoast

Börja med att förbered ingredienserna så att det går snabbt att toppa och garnera det rostade brödet.

Sedan är det bara att sätta igång med att antingen rosta eller smörsteka brödskivorna. Antingen hela skivor eller delade så att det blir två per brödskiva. Det kan se lite bättre ut som färdig rätt. Om du väljer att smörsteka brödet ska du vara sparsam med smöret så att inte brödskivan upplevs som ”fet”.

Om du rostar brödet i brödrosten eller ugnen så kan du med fördel pensla på lite smält smör eller gnugga in smör från en smörklick.

Låt brödet kallna av lite innan du börjar med att toppa och garnera toasten, annars riskerar creme fraichen att smälta och det vill du inte.

Lägg på ett lager creme fraiche efter att du kryddat den med lite svartpeppar. Desan toppar du med löjrom. Du får en fin form på löjrommen om du använder en tesked eller matsked, det senare är om du vill ha lite mer löjrom på toasten.

Garnera med citronen och dill, sedan är allt klart för servering.

Ett alternativ till att bara ha creme fraiche är att blanda i hop lite creme fraiche med lite hackad dill och lite av löjrommen och fortfarande toppa med en sked löjrom. Det är en lite lyxigare variant. 

Lycka till och hoppas det smakar riktigt gott med en löjromstoast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *